Off Canvas sidebar is empty

NIEUWS


Energiedelen komt eraan

8 februari 2025 -  De nieuwe energiewet die op 1 juli 2025 van kracht wordt, maakt het mogelijk "te veel" opgewekte stroom rechtstreeks te delen met buren of familie of vrienden. Hoe zit dat in elkaar?

In de nieuwe energiewet is het begrip energiegemeenschap gedefinieerd. Een energiegemeenschap is een groep elektriciteitsaansluitingen die onderling hebben afgesproken energie met elkaar te willen uitwisselen. Wat houdt dat in?

Als uw zonnepanelen op enig moment meer energie produceren dan u op dat moment in eigen huis verbruikt,  wordt het meerdere het net opgeduwd en hebt u op dat moment een negatief elektriciteitsverbruik. Uw netbeheerder zorgt dat uw negatieve verbruik van dat moment wordt gecompenseerd met een positief verbruik elders, zodat het totaal van alle aansluitingen in evenwicht is: totaal verbruik=totaal opwek. Administratief wordt de teruggeleverde elektriciteit bijgeschreven op de rekening bij uw energieleverancier, die afhankelijk van uw contract op allerlei verschillende manieren probeert daaraan te verdienen. In het gunstigste geval wordt uw teruggeleverde elektriciteit gesaldeerd met de op andere tijdstippen gebruikte elektriciteit (tot 1 januari 2027), in het ongunstigste geval betaalt u hen voor de teruggeleverde elektriciteit (zij noemen dat terugleververgoeding) en alles daar tussenin afhankelijk van uw contract.

Wat zou het mooi zijn als die elektriciteit rechtstreeks naar de wasmachine gaat van de buurvrouw die nog geen zonnepanelen heeft en u daar een eerlijke vergoeding voor wil betalen, die uiteraard lager is dan wat zij anders aan haar energieleverancier had moeten betalen, maar voor u  beter dan de fooi of de boete die uw energieleverancier u anders zou berekenen. Vanaf 1 juli 2025 wordt dat wettelijk mogelijk.

Tot nu toe hebben alleen gelicentieerde energieleveranciers de juridische mogelijkheid elektriciteit te verhandelen met houders van aansluitingen op het elektriciteitsnet. Weliswaar had één energieleverancier, Powerpeers (een dochterbedrijf van Vattenfall), al een maas in de wet gevonden om energiedelen tussen haar eigen klanten onderling mogelijk te maken, maar met ingang van de nieuwe energiewet wordt dat ook mogelijk tussen houders van aansluitingen die bij verschillende energieleveranciers onder contract staan.

In theorie kan het voor beide partijen voordelig zijn. In België, waar de salderingsregeling, die hier nog geldt tot 1 januari 2027, niet bestaat, heeft men al ervaring met energie delen. Een verkoper krijgt een hogere prijs dan wanneer hij teruglevert, en de energie administratief bij zijn energieleverancier terecht komt, en de koper betaalt een lagere prijs dan wanneer hij het van de energieleverancier koopt.  Voor de netbeheerder is het ook interessant, omdat lokale vraag en aanbod zoveel mogelijk bij elkaar gebracht kunnen worden en dus bespaard wordt op transportkosten.

Wat je verder nog nodig hebt is een soort makelaar die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Het initiatief Local4Local is een project dat precies die doelstelling beoogt. In Rivierenland zijn een 8-tal gemeentes hiermee al aan de slag gegaan, en kunnen gegadigden via één energieleverancier nu een lokaal contract afsluiten dat vanaf 1 juli locale vraag en aanbod tegen elkaar wegstreept. Je moet dan wel in een van die deelnemende gemeentes wonen, je moet een "slimme meter" hebben en je moet OM|nieuwe energie toestemming geven om real-time gegevens uit je "slimme meter" te lezen.

Wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten, want ook de ZPV heeft vanaf 1 juli a.s. de juridische mogelijkheid als energiegemeenschap  te gaan optreden.