Home
het nieuwsoverzicht
de agenda van ZPV
ZPV-werkgroepen
de nieuwsbrieven Power to the People
info over salderen
FAQ`s: veelgestelde vragen
techniek
Reparatie Service
links naar PV-websites
lid worden
donaties
contact met ZPV opnemen

Bemetering

Hier kunt u informatie vinden over alles wat met meten te maken heeft. Hat gaat dan vooral om het monitoren van geleverd vermogen en van de opbrengst van PV-systemen.
Veel moderne omvormers hebben (als optie) de mogelijkheid om meetgegevens over de installatie uit te lezen. Daarover leest u hier binnenkort meer; we willen diverse omvormers met bijbehorende software onder de loep nemen.

Daarnaast zijn er ook losse opbrengst- en vermogensmeters in de handel die -al dan niet na wat aanpassing- de installatie kunnen monitoren; een hier besproken voorbeeld is de Energy Check 3000. En ook meters die hun gegevens direct naar (websites op) het internet verzenden komen hier aan bod. Maar we starten met de meest bekende van allemaal, de vertrouwde ...



Ferrarismeter

terugdraaiende ferrarismeter De ferrarismeter staat ook bekend onder de naam "meter-met-wieltje". Oorspronkelijk is het apparaat bedoeld om het verbruik van elektriciteit te meten. Per kWh draait het wieltje van deze meter b.v. 375 of 600 keer rond, afhankelijk van het model. Wanneer er stroom wordt teruggeleverd aan het lichtnet dan draait de ferrarismeter gewoon achteruit. De meter werkt dus salderend (zie evtl. ook salderen). Er zijn echter ook exemplaren die een terugloop-blokkering hebben.

Tweedehands exemplaren ferrarismeters (€ 10,- à 30,-) kunnen simpel tussen de PV-omvormers en het lichtnet gemonteerd worden. Daarmee is de pure kWh-opbrengst te meten, de teruggeleverde energie. Bovendien kun je een dergelijk exemplaar zonder loden verzegeling openmaken en de aansluitdraden omwisselen; de meter loopt dan ook bij teruglevering vóóruit. De terugloop-blokkering is dus geen probleem meer.

het C-getal

De gelukkige bezitter van een ferrarismeter beschikt daarnaast ook over de mogelijkheid om op een zonnig moment het vermogen van de installatie te meten, het aantal Watt dus. Alles wat je nodig hebt is een stopwatch (mobiele telefoon) of horloge met secondenwijzer.
Op de ferrarismeter staat verder nog het C-getal vermeld; dat is het aantal omwentelingen dat de draaischijf moet maken voor de energieproductie van precies één kWh. Veel voorkomende types zijn 375, 600 en 750 omw/kWh.

Meet de tijd die de draaischijf nodig heeft voor één omwenteling. Het vermogen is dan te berekenen met de formule:
formule vermogen
Hier is Tomw de omwentelingstijd. Een voorbeeld: bij een gemeten omwentelingstijd van 7,80 sec. en een ferrarismeter met C = 375 bereken je eerst 375 x 7,80 = 2925.
Dan deel je 3600000 door 2925; dat levert 1231 op: de PV-installatie levert dus op dat moment 1231 Watt.

Link:
Zelf uitproberen: terugdraaiende meter


Losse meters

Energy Check 3000

Regelmatig sturen bezoekers van de website ons een e-mailtje dat ze een oplossing hebben gevonden voor het probleem van de opbrengstmeting. Opbrengstmeters zijn voor sommige PV-firma's een melkkoetje; de gemiddelde opbrengstmeter is veel en veel te duur.

Links ziet u de Energy Check 3000, een verbruiksmeter die wordt verkocht door de firma Conrad (www.conrad.nl, art nr. 125319-8B). Deze verbruiksmeter werkt volgens de correspondenten ook prima met zonnepanelen (bijvoorbeeld de NUON-set van 4 panelen met de Soladin-120 omvormers). Bij Conrad kost het apparaatje € 25. U kunt het ding ook gebruiken om te meten hoeveel stroom uw koelkast of PC verbruikt. Alleen al daarom de moeite waard om te hebben.

Let op: knutselen aan stroommeters doet u geheel voor eigen rekening en verantwoordelijkheid!

Een van onze leden heeft het volgende bedacht:
De Conrad-meter meet de stroom in 1 richting. De meter kan dus wel het verbuik van een koelkast meten maar niet die van een PV-paneel aangezien de PV-stroom de 'andere' kant op loopt. Om de meter toch voor PV-panelen te gebruiken kun je de interne aansluitingen eenvoudig omdraaien.

  • Verwijder eerst de 4 schroeven aan de achterzijde van de meter
  • Nu zie je 2 dikke draden, een zwarte en een rode, die beide vastgeschroefd zijn aan de kontaktdoos
  • Haal nu deze draden los en sluit ze andersom weer aan.
  • Succes verzekerd !
PS De meter kan nu niet meer gebruikt worden voor meting van bijvoorbeeld een koelkast.

Let op: ingezonden commentaar (naam inzender bekend bij de redactie)
U maakt reclame voor de Conrad Energy Check 3000. Ik heb gepoogd om - in overleg met Novem - deze energieteller uitgebreid te testen. Ik heb een testplan omschreven om duurproeven en laboratoriumproeven uit te voeren; maar door onvoldoende medewerking niet erg ver gekomen (men kan weinig harde garanties voor de goede werking geven). Welnu: ik heb vijf exemplaren
  • waarvan vier inmiddels slecht functioneren: het apparaat is gevoelig voor impulsen op het net (de ingebouwde micro loopt regelmatig vast, net als een PC: resetten is alleen mogelijk door het apparaat langdurig spanningsloos te maken.
  • Verder is het apparaat aanvankelijk uiterst nauwkeurig, maar dat verandert na verloop van tijd in afwijkingen van soms -15 tot +15%.
U bent gewaarschuwd! Goedkoop is soms duurkoop.



naar boven


doorzoek ZPV-site



ZPV op social media

ZPV op Twitter ZPV op Facebook


ZPV-daken



Prijs van ruwe olie