Die CO2 zit mij dwars. Hoewel ik mijn hele woning (bouwjaar 1938) heb geisoleerd en de thermostaat heel bescheiden staat, wordt er altijd nog ca 1.000 m3 gas per jaar verbruikt. Daarmee produceert dat ene huis alleen al elk jaar 1.780 kg CO2 dat, hups, de atmosfeer in gaat. Dat is niet meer te verantwoorden. Stoppen met die emissies. Bovendien komt dat aardgas helemaal uit Amerika, gewonnen door fracking en getransporteerd als LNG. Brr!
Maar hoe pakken we het aan. Het is om te beginnen onvoorstelbaar hoe laks en gemakkelijk onze regering omgaat met de energietransitie van haar burgers. Per woning gaat de energietransitie linksom of rechtsom 60.000 euro kosten als je serieus naar A+ isoleert en de cv-ketel vervangt door een full-electric warmtepomp en niet zo'n hybride ding. Subsidie door de Rijksoverheid is heel beperkt. Subsidie van de gemeente is nul. Je kan een lening afsluiten, tegen marktrente, en daar moet je het mee doen. Energietransitie is hiermee alleen weggelegd voor de hogere inkomens en voor diehards zoals ik mezelf zie.
Maar goed, je hebt al lang geleden geïnvesteerd in muur- dak- en vloerisolatie. Al het glas is HR++. Speciale aandacht is besteed aan dakkapellen, beruchte energie-sinks. Je hebt heel veel zelf gedaan. De zonnepaneeltjes liggen al 20 jaar te blinken op het dak. Heet water komt in de zomer uit de zonneboiler. Niet lang geleden heeft de inductiekokplaat zijn intrede gedaan. Nu de verwarming nog.
De keuze gaat tussen een lucht-water systeem met een standaard buitenunit, een lucht-lucht systeem, een water-water systeem met diepe bron of een lucht-water systeem gebaseerd op PVT. Na lang berekeningen maken en discussies voeren vielen opties 1 t/m 3 af en bleek PVT favoriet. Bij PVT moeten de oude zonnepanelen plaats maken voor PVT panelen. Een warmteverliesberekening heeft aangetoond dat het uit kan met PVT. Alleen: PVT is erg kostbaar.
Nu gooien energieleveranciers sinds kort grote barrières op tegen warmtepompen in het algemeen, en tegen full-electric oplossingen in het bijzonder. Men zou haast aan een complot denken van gasindustriemensen en energieleveranciers om zo lang mogelijk profijtelijk gas te verkopen. Klimaatmaatregelen worden hiermee opgeschoven. Terugleverheffingen maken gehakt van mijn op saldering gebaseerde financiële rekenmodel. Overgaan op een full-electric warmtepomp is gewoon niet aantrekkelijk meer. Maar wat dan? Met een hybride verwarmingssysteem blijf je afhankelijk van aardgas. Dat doet een mens toch niet?
We kunnen natuurlijk ook met de armpjes over elkaar zitten wachten totdat de gemeente een warmtenet aanlegt. Maar dat gaat nog veel langer duren. De diehard positie innemen? Houtpelletkachel kopen? Ik weet het even niet meer.